3/8/2018  
GALIJA   

5/4/2017  
GALIJA/ kompletan sastav u Sarajevu i Mostaru  

11/10/2015  
URBAN & 4 u Sarajevu i Mostaru  

10/19/2015  
In Memoriam of EKV u Sarajevu, Tuzli i Mostaru  

3/13/2015  
JURICA PADJEN I AERODROM NA BH. TURNEJI  

3/10/2015  
LACNI FRANZ Turneja APRIL 2015  

2/19/2015  
NESA Galija - acoustic koncert   

1/21/2015  
OSVAJACI - nakon tri godine ponovo su sa nama.  

9/30/2013  
ATOMCI U SARAJEVU  

12/23/2012  
(ne)normalni Balasevic tribute band  

12/21/2012  
Elemental obecava: Necemo se stedjeti!  

12/12/2012  
ELEMENTAL 21.12. Sarajevo i Tuzla, dan poslije 22.12.2012.  

10/24/2012  
In Memoriam of EKV - Sarajevo i Tuzla  

3/29/2012  
Doktor za rock and roll zapalice Slogu!  

3/29/2012  
Marcelo i Filteri- 10 muzicara na stejdzu u Slogi  

2/27/2012  
Koncert Elektricnog orgazma, legendarnog beogradskog rok sastava, u Sarajevu i Tuzli  

12/8/2011  
serviramo PEKINSKU PATKU ZA BOZIC 25.12.2011  

11/18/2011  
VAN GOGH - slavimo jubilej  

11/14/2011  
NEMOGUCE VRUCE 25.11.2011   

8/18/2011  
Gdje ce se odrzati dodjela priznanja Indexi  

8/15/2011  
Nominacije za regionalnu nagradu Indexi 11  

7/15/2011  
Generacija 5 nastupila u Sky Baru u Mostaru  

7/5/2011  
Generacija 5 u Mostaru i Sarajevu 14-15. 07.  

7/1/2011  
Generacija 5 u Sarajevu i Mostaru  

6/29/2011  
01.07. Ljetno, raspjevano vece uz 100vjecnih  


Datum : 6.10.2007.

Tribute to Indexi

Kako je naš portal pisao – koncert "Indexi i prijatelji" nastavlja se kao kraca turneja, s izvedbama tokom oktobra 2007. godine u Splitu, Ljubljani, Novom Sadu i Beogradu.

Sasvim sigurno, sjajna je to stvar i Indexi jesu zasluzili omaz u kojemu instrumente sviraju neki od clanova grupe, a pjesme pjevaju brojni pop i rock izvodjaci iz regije. I današnje i buduce generacije takvo nešto trebaju.

Medjutim, s obzirom da neki (uvijek tako "dobro" obaviješteni) novinari dnevnih listova u BiH ovu seriju nazivaju jedinstvenom, originalnom i hvale vrijednom – uz nekoliko puta naglašenu zelju da se taj koncert dogodi i u Bosni i Hercegovini (?!!!) – te s obzirom da je i zagrebacki producent, koji radi ove spomenute serije koncerata, skromno izjavio kako je njemu "eto, sinula ideju da bude prvi koji ce jednim originalnim i neponovljimim koncertom odati pocast velikoj grupi, koju je oduvijek obozavao", onda samo zelimo podsjetiti na nekoliko sitnih cinjenica.

Prvi "Tribute to Indexi" dogodio se 29. 08. 2002. godine u Bosanskom narodnom pozorištu u Zenici.

Iako "tribute koncerti" nisi bili novost ni na domacoj muzickoj sceni (Atomsko sklonište, EKV, Azra), originalnost i jedinstvenost ovog koncerta zasluzuje povijesni status. Dvadesetak pjesama Indexa prof. Milenko Karovic aranzirao je za veliki hor. Uz instrumentalnu matricu Dragana Divjaka, sve je pjesme pjevao 80-clani hor sa solistima – Zdenkom Kovacicek, Dadom Topicem, Ninom Kolar, Jadrankom Tepic, Dzenanom Mustafic... a vrhunac koncerta bila je izvedba pjesme "Da sam ja netko", u kojoj se solistima i Omladinskom horu Zenica pridruzio Djecji hor. Dakle, oko 120 izvodjaca u istom trenutku na sceni!!!¨

Prisutni ce dugo još svjedociti: toliko suza - od sjete, ali i ponosa - nikada nije bilo uz pjesme Indexa.

Pjesme Indexa dozivjele su do sada brojne obrade u pop, rock i simfonijskim aranzmanima. Horske nisu nikada, ni prije ni poslije.

 

Sljedeci "Tribute to Indexi" bio je rock koncert "Sve ove godine", izveden 30. 08. 2002. godine, opet drukciji od svih ostalih. Nastupili su Bajaga i Instruktori, Zeljko Bebek, Emir & Frozen Camels, Neno Belan and Fiumens, Punkt, Knock Out, zagrebacka grupa Krug...

Svi su oni nekoliko mjeseci ranije dobili "zadatak" da odaberu pjesme Indexa koje im najviše odgovaraju i da ih obrade u svom stilu i u novim aranzmanima, pa je – za ilustraciju – Bajaga sa Instruktorima pjesmu "Ugasila je plamen" aranzirao kao rock psihodeliju sa tehno prizvukom.

Oba koncerta realizirala je Direkcija muzicke nagrade "Davorin".

 

A uz promociju knjige "Indexi: U inat godinama", prve biografije Indexa nakon 40-godišnje karijere, Direkcija je 12. 09. 2006. u sarajevskoj Zetri organizirala koncert "Indexi i prijatelji", s kojim je ucinila korak dalje.

Naime, prvi put na scenu su izašli svi zivi clanovi Indexa, osim Djordja Novkovica i Enca Lesica, odsutnih iz zdravstvenih razloga. U uvodu je svirala i ona prva instrumentalisticka postava, koja se zaboravlja cak i u nekim "ozbiljnim" biografijama grupe – Ismet Arnautalic (osnivac Indexa!), Slobodan Bobo Misaljevic i Djordje Uzelac, a iza njih je na sceni bio pozdrav preostaloj dvojici iz izvorne postave, preminulim Šefki Akšamija i Nedi Hadzihasanovicu.

Izbor pjevaca – s nezahvalnom ulogom da ih se usporedjuje s neponovljivim Davorinom Popovicem – bio je takjodjer poseban. Ako su Zeljko Bebek, Dado Topic, Aki Rahimovski, Mladen Vojicic Tifa, cak i Massimo bili ocekivani izbor, sigurno je (uspješni) eksperiment bilo angaziranje Zorana Predina (ex- Lacni Franz) da na svoj "lacni" nacin izvede rani hit Indexa "Pruzam ruke", ili Natali Dizdar i Maje Milinkovic, potpuno novih Cro i BH pjevacica na sceni, da u maniru današnje generacije interpretiraju klasike Indexa...

Najvaznije od svega: na sceni su, iza sviraca i pjevaca, dominirali portreti preminulih Davorina Popovica, Slobodana Bode Kovacevica i Djordja Kisica. U njihovu cast se sviralo i pjevalo.

BHT1, drzavna BiH televizija, ima odgovornost i zasluge  da ovakav koncert nije našao put do veceg broja gledalaca u regiji. Snimajuci ga, dobili su za arhivu – za male novce i nikakav trud – istinsko blago, kojeg bi ostale regionalne televizije eksploatirale mozda jednom mjesecno i još razmijenile s drugim nacionalnim televizijama za neki njihov slican program. No, BH televizija je koncert emitirala jednom i – zakljucala snimak u ko zna ciju ladicu. Niti najavljeni DVD nije realiziran ni nakon godinu dana!!! Umjesto njega, medju štovaocima Indexa kruzi DVD kucne izrade, kopija tog jednog jedinog televizijskog emitiranja koncerta.

To su, dakle, uobicajena (?) bosanska posla.

Nacionalna televizija ne emitira ni ono što vec ima snimljeno, a novinar(cic)i dnevnih listova s velikim zarom pitaju zagrebackog producenta "hoce li svoj sjajni koncert organizirati – i u Sarajevu"?!!!

Pitaju istog tog producenta koji pojma nema o prvoj postavi Indexa, promaknulo mu je da je njegove obozavane Indexe osnovao Ismet Arnautalic, ne zna da je Vlado Pravdic svirao u Indexima, niko mu nije rekao za ulogu Zelimira Altarca Cicka u karijeri Indexa, pa ih nije pozvao ni kao goste na koncertima "u pocast velikoj grupi, koju je oduvijek obozavao". Ni njih, ni puno još osoba (obitelji preminulih clanova, recimo) kojima je na svim tim koncertima mjesto bar u prvom redu gledališta.

Bosanska su posla (u ovoj se prici ogranicavamo samo na muzicku scenu) da su šljive jedino slatke u tudjoj bašti.

Smijem se do suza. Da se prestanem smijati – ostale bi samo suze!

(Hvala Meši Selimovicu, što je na najkraci moguci nacin opisao sudbinu mnogih Sizifa u ovoj zemlji.)